Η επιλογή του τύπου κουφώματος

Η επιλογή του τύπου κουφώματος περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές παραμέτρους και θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν ανοιγόμενα, συρόμενα, ανασυρόμενα, περιστρεφόμενα κουφώματα, αλλά και φυσούνες (πτυσσόμενες πόρτες). Οι βασικότεροι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι το πλάτος των ανοιγμάτων στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί το κούφωμα, ο διαθέσιμος εσωτερικός χώρος (στενός χώρος, παρουσία επίπλων κτλ.) και οι ζητούμενες επιδόσεις των κουφωμάτων σε επίπεδο στεγανότητας, θερμομόνωσης, ηχομόνωσης καθώς και σε επίπεδο ασφάλειας.

Σχεδιασμός

Το design στα κουφώματα έχει εξελιχθεί πλέον τόσο πολύ, που μπορεί πραγματικά να αλλάξει την όψη του χώρου σας ριζικά. Η κυρίαρχη σύγχρονη τάση είναι ο minimal σχεδιασμός, το λεγόμενο «less is more».
Ο minimal σχεδιασμός στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οπτικού πεδίου και κατά συνέπεια του φυσικού φωτισμού, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης.
Ο τύπος ενός κουφώματος επηρεάζει το επίπεδο της θερμομόνωσης.
Τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν συνήθως υψηλότερη θερμομόνωση σε σχέση με τα συρόμενα, καθώς ο σχεδιασμός τους επιτρέπει υψηλότερη στεγανότητα, χάρη στα περιμετρικά μονωτικά ελαστικά γύρω από το φύλλο και την κάσα.

Συμβουλές για τη σωστή επιλογή κουφωμάτων

Τα κουφώματα αποτελούν μια σημαντική επένδυση για εσάς και το σπίτι σας. Τα κουφώματα επιτρέπουν την αύξηση του φυσικού φωτισμού και την άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, γεγονός που συμβάλει στην αύξηση της ελευθερίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επιπλέον τα κουφώματα μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, να βελτιώσουν τον εξαερισμό του σπιτιού σας και τέλος εφόσον θέλετε να προχωρήσετε σε πώληση ή ενοικίαση της οικίας σας να αυξήσουν την ελκυστικότητα του σπιτιού σας. Οπλισμένοι με λίγη γνώση, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να κάνετε τις σωστές επιλογές προϊόντων για το νέο σας σπίτι ή για την ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Ανοιγόμενα κουφώματα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν πολύ καλά επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και στεγανότητας στον αέρα και το νερό καθώς επίσης και μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, τα ανοιγόμενα κουφώματα διατίθενται σε πολλούς τύπους και σχέδια και δέχονται σήτα και παντζούρι ή ρολό εξωτερικά. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλα ανοίγματα, δηλαδή με πλάτος πάνω από 2,00 m, ακόμη και στην περίπτωση δίφυλλης μπαλκονόπορτας. Επίσης, πάντα θα πρέπει να διατίθεται ο απαιτούμενος χώρος εσωτερικά, ώστε να μπορεί να ανοίγει το παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα χωρίς εμπόδια. Υπάρχουν σειρές απλές και θερμομονωτικές.

Περιστρεφόμενα κουφώματα

Τα περιστρεφόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες είναι η κατάλληλη επιλογή για ιδιοκτήτες που επιθυμούν να πετύχουν μέγιστο εξαερισμό σ' ένα δωμάτιο. Το παράθυρο μπορεί να περιστραφεί προς τα μέσα είτε σε οριζόντιο είτε κάθετο άξονα, ανάλογα με τη θέση των μηχανισμών περιστροφής. Αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή και ενδείκνυται σε περιπτώσεις μεγάλων χώρων και ανοιγμάτων, καθώς μπορεί να στηρίξει μεγάλα βάρη.

Συρόμενα κουφώματα

Η οικονομία χώρου είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα συρόμενα κουφώματα. Έτσι, χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον στις μαζικές κατασκευές –τις πολυκατοικίες- όπου επιβάλλεται η οικονομία ως προς το χώρο. Ένα συρόμενο κούφωμα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση που χρειάζεται να καλύψετε ανοίγματα μεγαλύτερα από 1,70 m πλάτος. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χώρος γύρω από το παράθυρο είναι περιορισμένος, το συρόμενο κούφωμα αποτελεί την ιδανική επιλογή. Για μεγάλα ανοίγματα, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε ένα τεχνολογικά ανώτερο ανασυρόμενο κούφωμα, το οποίο ανοίγει πολύ πιο εύκολα και παρέχει υψηλότερη στεγανότητα, χάρη στον ειδικό μηχανισμό ανύψωσης, ο οποίος ανασηκώνει το φύλλο με αποτέλεσμα τα ράουλα να κυλούν πολύ πιο εύκολα πάνω στον οδηγό του κουφώματος.
Τα σύγχρονα συρόμενα κουφώματα έχουν εξελιχθεί πολύ, δίνοντας αξιόπιστες λύσεις με εξαιρετική λειτουργικότητα.

Φυσούνες

Σε περίπτωση που διαθέτετε πολύ μεγάλα ανοίγματα και επιθυμείτε να έχετε ανεμπόδιστη πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, υπάρχει και η λύση της φυσούνας, της οποίας το βασικό πλεονέκτημα είναι η πλήρης ή εν μέρη αναδίπλωση των φύλλων στο πλάι του κουφώματος. Η συγκεκριμένη λύση προτιμάται συνήθως σε επαγγελματικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή καφετέριες, αλλά και σε ευρύχωρες κατοικίες και χαρίζει μεγάλη ελευθερία κίνησης και ευκολία πρόσβασης.
Συνοψίζοντας, οι προσφερόμενες λύσεις είναι πολλές και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τον εκάστοτε χώρο.

Σταθερά κουφώματα

Τα σταθερά παράθυρα στερεώνονται στον τοίχο χωρίς καμία λειτουργία κλεισίματος ή ανοίγματος. Σε γενικές γραμμές, είναι σχεδιασμένα για να αφήνουν το φως να μπει μέσα στο κτήριο. Επιπλέον τα σταθερά κουφώματα τοποθετούνται σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες των κτηρίων επιθυμούν να νιώθουν μεγαλύτερη αμεσότητα με το εξωτερικό περιβάλλον και να θέλουν αυξάνεται η αίσθηση της ελευθερίας τους

Τέλος, για την ασφάλεια αλλά και την καλύτερη διαβίωσή σας, όλα τα κουφώματα μπορούν επιπρόσθετα να δεχθούν σήτα, παντζούρι και ρολό. Η ALUMIL διαθέτει ένα πολύ μεγάλο εύρος προϊόντων, το οποίο διασφαλίζει ότι θα βρείτε τη λύση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Ειδικά για τα ρολλά, η ALUMIL διαθέτει μια μεγάλη γκάμα θερμομονωτικών κουτιών ρολών, τα οποία εναρμονίζονται με τις ανάγκες του νέου ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) και θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να επιλέγονται ώστε τα κουφώματά σας να είναι συμβατά με τους νέους κανονισμούς θερμομόνωσης

TOP